Gyümölcstartósítás
Eclair/Citri 2007.08.22. 21:04
Egy olyan anyagnak köszönhetően, melyet a vörösbor egyik áldásos összetevőjeként emlegetnek, a gyümölcstálunk tartalma hamarosan sokkal hosszabb ideig friss maradhat.
Azok az almák, amelyeket transz-rezveratollal, azaz a szőlőben található antioxidáns anyaggal készült oldatba mártottak, két hét helyett három hónapig is maradnak frissek. Amikor szőlőt vetettek alá ugyanennek a kezelésnek, a siker nem volt ennyire látványos, de a szőlő is két hétig, tehát dupla annyi ideigelállt mint szokott. A kísérletek kimutatták, hogy nem kell sok antioxidáns ahhoz, hogy meg lehessen előzni a szövetkárosodást ,és hatástalanítani lehessen azokat az élesztő- és penészgombákat, melyek sok gyümölcs fonnyadásáért felelősek. A kutatócsapatnak a tvábbi kísérletek során más terményeket, pl paradicsomot, avokádót és zöld paprikát is sikerült tartósítaniuk. Most az a céljuk, hogy olyan módszereket találjanak, amelyeket olcsóbban lehet transz-rezveratrol-hoz jutni.
|