A citrancs
Eclair 2007.08.21. 18:30
A citrusfélék családjában a legfiatalabb tag a citrancs. Néhány évtizeddel ezelőtt még csak egyfajta volt, ma megtalálhatunk rózsaszínű és piros belsejűt is. Ízben, zamatban nem különböznek különösebben.
A citrancsban nagy mennyiségű A és C vitamin, valamint a B vitaminok mindegyike képviselteti magát. Az ásványok közül káliumból van benne a legtöbb. Jócskán tartalmaz gyümölcssavat, aminek egyik gyógyító értékét köszönheti.
Vírusölő, a herpeszt és a meghűléses betegséget előidéző vírusok ellen hat leginkább. Magas vérnyomás, székrekedés, bőrgyulladás esetén is javallott. Vízhajtó, húgyutak tisztítója. Csökkenti a koleszterint, elősegíti a zsiradék lebontását, soványít. Részt vesz a kapilláris vérerek regenerálásában. Ha zsíros a máj, a citrancs kitűnő gyógyszer rá, különösen akkor, ha a héja alatti fehér részt is elfogyasztjuk. Ne zavarjon bennünket a citrancs kesernyés íze, ugyanis ez az valójában, amire a májnak szüksége van. És nemcsak a májat újítja fel, hanem a vért is. A bőrre is tisztítólag hat a citrancs.
A savas citrancs meggyorsítja az emésztést, ezért ajánlatos nehéz étel fogyasztása után egy-két órával citrancslét fogyasztani. Nemcsak az emésztésre hat, hanem a belek mozgására is, így a vastagbél munkáját meggyorsítja, jó a bélrenyheség ellen.
A test megtisztításához a gyümölcs levét fogyasztjuk. Ha nagyon savanyú, hígíthatjuk vízzel, de sohasem teszünk bele cukrot, vagy mézet. A gyógykúrával az a célunk, hogy lúgosítsuk a vért, azt azonban sem a cukor, sem a méz nem segíti elő.
|